Duvarların dili olsa Duvarların dili olsa deriz ya, aslında onların da dili, söyledikleri vardır. Her ortam içine girdiğinizde, barındırdığı eşyalar, renkleri, bunların yerleştirilme şekli ile size saklı bir çok mesaj iletir; bunların hepsinin adını koyamasak da bunları algılar ve farketmeden davranışlarımızı onlara göre düzenleriz, çocuklar daha açık olan algılamaları ile bu mesajları daha iyi algılar ve ortama uyum sağlarlar.
Bilindik yuva ortamı da; sadece temel renkler ( kırmızı, yeşil, mavi gibi ) etrafında düzenlenmiş mobilya ve duvar renkleri, duvarlarda gerçek nesnelerin basitleştirilmiş çizimleri veya öğretmenler tarafından hazırlanan süslemeleri, popüler çizgi film karakterleri ile aslında çocuğa önemli bir mesaj verir. Bu da çocuğun karmaşık renkleri ve şekilleri, gerçek dünyadaki nesneleri, bunların arasındaki ilişkileri anlama-algılama yeteneğine sahip olmadığı, çocuğun anlayabilmesi için gerçek dünyanın basitleştirilmiş halinin sunulması gerektiğidir. Aslında klasik yuva ortamı çocuğa genel bakışımızın bir yansımasıdır.
Zengin Ortam Biz GÜL Anaokulunda tam tersine çocukların gerçek dünyayı olduğu gibi algılayabilmek için yeterli beceriye, meraka, yeteneğe, yaratıcılığa sahip olduklarını ve gerçek dünyayı karmaşık, zengin bir ortam olarak algılayabildiklerini düşünürüz. Hatta bu şekilde düzenlenmiş bir ortamın, nesneleri, nesneler arasındaki ilişkileri, görerek, dokunarak, deneyerek öğrenme imkanı sunduğunu bilerek ortamımızı ona göre düzenleriz. Uyguladığımız ReggioEmilia yönteminde ortamın önemini vurgulamak için ortam için "ikinci öğretmen" denilir. Bu nedenlerle anaokulumuzda ortam zenginliği çocuğu yeni deneyimlerde bulunmak için kışkırtır.
Her Yer Sergi Alanı Atölyemiz, sınıflar, duvarlar hem çocuğun ilgisini çekecek nesneler ile, hem de çalışmalarda kullanılabilecek malzemeler ile doludur, bunun ötesinde ortamımız çocukların çalışmalarının sergi alanıdır. Hiç bir köşe değersiz değildir ve okulun her bir köşesi sınıf kapıları, kirişlerin üzeri, merdiven duvrları hatta tuvaletlerin duvarları bile yapılan çalışmalara ev sahipliği yapar. Bu çalışmalarda hiç bir şekilde hazır çizimler, şablonlar kullanılmadığı gibi, öğretmenler de yapılan işin tekniğini öğretmek dışında çocuğa yönlendirmede bulunmazlar. Bu nedenle tüm eserlerin renkleri, içerikleri, şekilleri çocuklara aittir. Çocuklar tarafından yapılan çalışmalar okulumuzun içinde sık sık değişen okul duvarları gelen tüm ziyaretçilere sergilenir. Böylece çocuğa daha önceden yapılanlardan esinlenebileceği, yaratıclığı ateşleyecek zengin, ilgi çekici bir ortam yaratılırken aynı zamanda cocuklarının yaptıkları çalışmaların “sergilenmeye değer bulunduğu” düşüncesi iletilir.
İlgi çekici odalar, köşeler Anaokulumuzda çocuklar vakitlerini sadece sınıfta geçirmezler, sınıf dışında vakit geçirebilecekleri aktivite mekanları vardır. Çocuklar bahçede oynayabilir, atölyede değişik malzemeler kullanarak bir çalışma yapabilir, ışık atölyesinde gölge-ışık oyunları oynayabilir, Toplamda sınıf alanı kadar bir alan sınıf dışı değişik aktiviteler için ayrılmıştır. Ayrıca sınıfların içinde de çocukların ilgisini çekecek değişik köşeler bulunmaktadır.